Könyvelés, adótanácsadás

Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés

2016/10/10. - írta: cervus

Közösségen belüli termékbeszerzés

 

A Közösségen belülről történő termékbeszerzésnek számít, az az ellenérték fejében megvalósuló beszerzés, amelynél a terméket más tagállambeli adóalanytól szerzi be a belföldi közösségi adószámmal rendelkező adóalany. A közösségi adószámot megrendeléskor meg kell adni az eladó részére, és az eladónak fel kell tüntetnie a számlán azt és a saját közösségi adószámát is. A terméket a vevő, vagy az eladó, vagy bármelyikük megbízásából egy harmadik személy juttathatja, fuvarozhatja belföldre egy másik tagállamból. A közösségi termékbeszerzés belföldön adóköteles, de vannak ez alól is kivételek.

tea.jpg

Előfordulhat, hogy az értékesítő a saját tagállamában alanyi adómentességet választott, vagy az értékesítés a távértékesítés vagy a fel- és összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítésére vonatkozó különös szabályok alkalmazása alá tartozik, - ekkor a vevőnek nem keletkezik adókötelezettsége Közösségen belüli beszerzés címén.

Közösségen belüli beszerzésként kell elszámolni a részletre vásárolt, ill. zártvégű lízinggel történő beszerzéseket is. 

A Közösségen belüli beszerzésre vonatkozó adókötelezettség szabályai nem alkalmazhatóak:

  • olyan termék Közösségen belüli beszerzése esetében, amely ha belföldön teljesített termékértékesítés lenne,  nemzetközi közlekedéshez kapcsolódóan és  Közösség területén kívülre történő értékesítésével azonos megítélés alá tartozó ügyletek esetében mentes lenne az adó alól;
  • használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab  vagy régiség Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az értékesítő a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, viszonteladóként vagy nyilvános árverés szervezőjeként jár el, és ezt egyúttal igazolja.

A Közösségen belüli beszerzéskor annak a tagállamnak az áfáját kell fizetni, ahol a beszerzés teljesítési helye van. A teljesítés helye abban a tagországban van, ahol a fuvarozás befejezésekor található a termék. A beszerzőnek a beszerzett termékre vonatkozó belföldi áfa-kulcs, - amely esetünkben lehet 5%, 18%, vagy 27% - szerint kell az áfabevallásban a fizetendő adót elszámolni.

A Közösségen belüli beszerzésnél nem történik vámkezelés, a helyes adómérték meghatározásához esetlegesen szükséges vámtarifába történő sorolást is az adózónak magának kell elvégezni.

Az adófizetési kötelezettség a Közösségen belülről történő termékbeszerzés esetén a beszerzést igazoló számla, egyszerűsített számla vagy egyéb, a gazdasági eseményt hitelesen dokumentáló bizonylat kibocsátásának napján, de legkésőbb a teljesítés napját magába foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik. Az adó alapja a belföldön teljesített ügyletekhez hasonlóan állapítandó meg, az adó alapjára 5%, 18%, vagy 27%-os mértékű áfa számítandó fel, ha a termék nem minősül adómentesnek, illetve adómentes Közösségen belüli termék beszerzésnek. Ha például az adóalany október 8-ai teljesítési időponttal teljesít Közösségen belüli beszerzést, legkésőbb november 15-én Közösségen belüli beszerzés címén adókötelezettsége keletkezik. Ha azonban az értékesítésről a számlát még októberben kibocsátották, és az adóbevallás benyújtására előírt időpontban már rendelkezésre állt, akkor az október hónapra vonatkozó áfa-bevallásában kell szerepeltetni.

Közösségen belülről történő termékbeszerzéshez fizetett előleghez nem kapcsolódik az előleg átadásának időpontjában adófizetés, tehát ha előleget fizetnek, akkor nem kell az adót megállapítani és megfizetni, hanem a teljes ellenértékre vonatkozóan (amiben az előleg is bele van számítva) az adott beszerzésről kiállított bizonylat kibocsátásának időpontjában, de legkésőbb a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hó 15-én keletkezik az adófizetési kötelezettség.

A külföldi fizetőeszközben meghatározott ellenértéket a fizetendő adó megállapításakor érvényes, belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet által devizában eladási árként jegyzett árfolyamon vagy, ha a beszerző a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett árfolyam alkalmazását választotta, és azt előzetesen az adóhatósághoz bejelentette, az MNB által hivatalosan közzétett árfolyamon kell forintra átszámítani. Ha ezt a választást megtette a vállalkozás, akkor a törzslapján fel is van tüntetve, innen ellenőrizhető.  2013. január 1-jétől az előbbieken túl lehetőség van arra is, hogy az adóalany a devizás ügyletei vonatkozásában az Európai Központi Bank (EKB) által közzétett árfolyamot alkalmazza. Az EKB árfolyamának alkalmazását – hasonlóan az MNB árfolyamának alkalmazásához – előzetesen be kell jelenteni az adóhatósághoz.

Vannak bizonyos ügyletek, amelyek Közösségen belüli beszerzés címén elszámolandóak ugyan, de adómentesek. Mentesek az adó alól a következő Közösségi beszerzések:

  • ha a tárgya olyan termék, aminek az értékesítése belföldön teljesített termékértékesítésként mentes lenne az adó alól,
  • ha a beszerzett termék Közösségen belüli beszerzéséhez kapcsolódó áfa visszatéríttetésére a beszerző az Áfa törvény XVIII. fejezet rendelkezései szerint jogosult lenne (vagyis belföldön nem letelepedett adóalany a beszerző);
  • amely adómentes lenne az Áfa törvény szerint, ha azt importból (tehát harmadik országból) szerezték volna be.

Közösségen belüli adómentes termékértékesítés

 

Ha a belföldi adóalany olyan termékértékesítést hajt végre Magyarországtól eltérő tagállamban nyilvántartásba vett, ott közösségi adószámmal rendelkező adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére, amely értékesítés következményeként a terméket igazoltan más tagállamba fuvarozzák, juttatják el, akkor ez az értékesítés adómentes Közösségen belüli termékértékesítés.

Ez az adómentesség nem azonos az adólevonásra egyébként nem jogosító mentességgel, mivel az ehhez kapcsolódóan belföldön a felmerült beszerzésekben foglalt adó, ha a levonás egyéb feltételei egyébként fennállnak, akkor levonható.

Az adómentesség feltételei:

  • a vevő más tagállamban közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen,
  • a termék az értékesítés következményeként – igazoltan – más tagállamba jusson el.

A termék más tagállamba történő elfuvarozásának, eljuttatásának ténye fuvarokmánnyal vagy más hitelt érdemlő módon igazolható. A vevő és az eladó közösségi adószámát a számlán is szerepeltetni kell. Amennyiben a vevő nem rendelkezik más tagállami közösségi adószámmal, illetve ha ugyan rendelkezik, de a termék nem kerül ki belföldről, úgy az értékesítőnek a megfelelő belföldi áfa-mértéket kell felszámítania. Új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése adómentes Közösségen belüli értékesítés, azonban nemcsak akkor, ha másik tagállamban közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak vagy nem adóalany jogi személynek értékesítenek, hanem akkor is, ha bármely közösségi adószámmal nem rendelkező személy, szervezet a beszerző.

Adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén az adókötelezettség természetesen úgy alakul, mint beszerzésnél. Az értékesítésről kiállított számla, egyszerűsített számla vagy egyéb a gazdasági eseményt hitelesen dokumentáló bizonylat kibocsátásának napján, de legkésőbb a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik az adókötelezettség. Teljesítés időpontjaként a közösségi adómentes értékesítés esetén főszabályként a normál teljesítési időpont szabályokat kell alkalmazni, azaz az egyszeri elszámolású ügylet esetén a tényállásszerű megvalósulás napja lesz a teljesítés időpontja, az időszakos elszámolású ügylet esetén pedig főszabályként az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja. Amennyiben időszakos elszámolású közösségi adómentes értékesítés történik a felek között, és a felek közötti elszámolási időszak meghaladja az egy naptári hónapot, időarányos részteljesítés történik a naptári hónap utolsó napján. 

Közösségen belüli adómentes termékértékesítéshez kapott előleghez nem kapcsolódik az előleg átvételének időpontjában adókötelezettség, így amennyiben a Közösségen belüli termékértékesítéshez kapcsolódóan az értékesítő előleget kap, az előleg átvételekor nem kell az előlegről számlát kibocsátani, valamint nem kell az előleg összegét a bevallásban és az összesítő nyilatkozatban szerepeltetni, hanem a teljes ellenértékére vonatkozóan az adott értékesítésről kiállított bizonylat kibocsátásának időpontjában (amely tartalmazza az előleget is), de legkésőbb a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hó 15-én keletkezik az adóbevallási kötelezettség.

 

Címkék: áfa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr9811783879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása