Könyvelés, adótanácsadás

Milyen új változások vannak a helyi adóknál?

2017/12/26. - írta: cervus

Nemrég egy konferencián vettem részt, ami többek között a helyi adókkal kapcsolatos törvényi változásokról szólt. Próbáltam sűrűn jegyzetelni, illetve, amit nem sikerült, annak még utánanézni, mert van jó pár változás a téren, amiről érdemes tudni.

Határozott időre megállapított adómérték

 

A vállalkozók érdekeit szolgálja ez az új rendelkezés, amely törvényi garanciát ad arra, hogy csak törvényben meghatározott korlátok, feltételek teljesülése esetében van csak lehetősége az önkormányzatnak a határozott időre megállapított adómértéket időközben megemelnie. Ennek értelmében a határozott időre megállapított adómérték az első két naptári évben nem emelhető. Nem növelhető a 3. évtől sem, ha a viszonyítási bevételhez képest a bevétel- csökkenés legfeljebb 30%. Növelhető, legfeljebb a határozott adómérték 130%-áig, ha a viszonyítási bevételhez képest a bevétel-csökkenés a 30%-ot meghaladja, de legfeljebb 50%. Ha viszont a következő év első tíz hónapjában eléri az adóbevétel a viszonyítási bevételt, akkor az adómértéket vissza kell állítani az eredeti adómértékre. Növelhető az adómérték akár a törvényi maximumig, ha a viszonyítási bevételhez képest az adóbevétel 50%-ot meghaladóan csökken. Arról, hogy melyik önkormányzat milyen adónemben, milyen időintervallumban alkalmaz határozott időre megállapított adómértéket, az adózó a Kincstár honlapján található helyi adó adatbázisból tájékozódhat.

lepcso.jpg

Előrehozott adó

 

2017. június 20-ával egy új jogintézmény került be a helyi adók csapatába: az előrehozott adó. Ennek értelmében a jövőben esedékes helyi adó előre befizethető. Ha például az adott település önkormányzata egy nagyobb projektet kíván megvalósítani, ugyanakkor a forrásai kimerülőben vannak, akkor mind a vállalkozóknak, mind a magánszemélyeknek meg van a lehetőségük arra, hogy a helyi adójuk előre történő befizetésével ehhez hozzájáruljanak. Ebben az esetben egy önálló fizetési kötelezettség, egy önálló adónem jön létre, ugyanis az előre hozott adót nemcsak befizetnie kell az adózónak, hanem bevallást is be kell nyújtania, amelyben rendelkezhet, hogy mely adónemben és mely időszakra kívánja elszámolni. Rendelkezés hiányában az esedékesség sorrendjében számolandó el. Az előrehozott adóra befizetett összeg nem minősül az Art. szerint túlfizetésnek, nem igényelhető vissza. Ez azt is jelenti, hogy mindaddig, amíg a jövőben esedékes adó elszámolása meg nem történik, addig az önkormányzat ezzel a forrással szabadon gazdálkodhat. A beszámítás az adófolyószámlák közötti átvezetése hivatalból történik. Határozott adómérték esetén a viszonyítási bevétel számításánál „ezen adót” esedékességkor kell a beszámított összegben figyelembe venni.

Bejelentkezés

 

2018. évtől a cégalapítással létrejött vállalkozások, gazdasági társaságok esetében az újonnan létrejött gazdasági társaságnak nem kell külön bejelentkeznie a székhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz. A jövőben a NAV a cégbíróság útján létrejött cégről kapott adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz továbbítja az iparűzési adóalany, adóbeszedésre kötelezett „helyett”. Ha az adókötelezettség teljesítéséhez további adatok is szükségesek, az önkormányzati adóhatóság külön felhívást tesz. Három esetben biztosan:

− jogutódlás esetén az iparűzési adóelőleg „bevallása”

− Kata-alany nyilatkozattétele az iparűzési adóban

− idegenforgalmi adóban a szálláshely címe

2018. évtől a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz az adózónak iparűzési adóban, illetőleg az idegenforgalmi adóban adóbeszedésre kötelezettként a fentebb említett három eset kivételével nem kell bejelentkeznie. A fentiek a későbbi változás-bejelentés, a telephely szerinti adóhatósághoz teljesítendő bejelentés, kivetéses (pl. építményadó) adókban az adatbejelentés megtétele alól nem mentesítik az adózót, legalábbis az adott paragrafus erre nem tér ki. Sajnos, pedig igazán továbbíthatnák a fióktelepeket is, és a későbbi változásokat is. Természetesen székhely, fióktelep megszűnés esetén úgyis kell záróbevallás, de pl. egy új fióktelep nyitásakor az adat továbítása elvárható lenne, ha amúgy bekerül a cégkivonatra (de ez csak saját vélemény).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr2613525871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása