Könyvelés, adótanácsadás

Reklámhordozók építményadója

2017/12/28. - írta: cervus

 

2018. január 1-jétől érkezik az életünkbe a reklámhordozók építményadója. Így adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

reklam1.jpg

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4. pontja szerint reklámhordozónak minősül a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt az e törvény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény. 2018. január 1-jétől nemcsak az óriás plakát és hirdető oszlop tartozik az építményadó köteles adótárgyak körébe, hanem minden olyan eszköz létesítmény, amelyeken a gazdasági reklám fogalmába tartozó információ jelenik meg. Például az építkezésen használt molino, vagy az autópályák különböző szerkezeti egységein megjelenő hirdetések, vagy éppen a vendéglátó egységek széktámláján megjelenő italforgalmazók logója is adóköteles tényállást keletkeztet. A hivatkozott település képvédelmi törvény 11/f § (3) pontja taxatíve felsorolja azokat az eseteket, amelyek nem eredményeznek a reklámhordozóval összefüggő építményadó kötelezettséget. Ezek: cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon lévő népszerűsítő felirat, járműreklám, kirakati reklám, apróhirdetés, tulajdonos ingatlanhirdetése. A tárgyi adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére is az éves szabály van érvényben. Ha például egy olyan reklámhordozó felület, berendezés jön létre, amely reklám közzétételére alkalmas és alkalmanként meg is jelenik rajta gazdasági reklám, akkor függetlenül attól, hogy hány napig létezik fizikailag ez a reklámhordozó az adott évben, akkor is a teljes év vonatkozásában áll be az adókötelezettség. Ha például ez a felület január 1-jén jön létre, de öt nap múlva lebontásra kerül, akkor is a teljes adóévre keletkezik adófizetési kötelezettség. Ez egy lényeges különbség az épület, épületrész utáni építményadóztatáshoz képest.

A reklámhordozók utáni építményadó alanya a tulajdonos. Az adó alapja a reklám közzétételére alkalmas felület. Tehát nemcsak az a felület, amelyen ténylegesen megjelenik a reklám, hanem az erre alkalmas felület is. Az adómérték felső határa 12000 Ft/m2.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr8613529143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása