Könyvelés, adótanácsadás

Horgászat és vadászat kérdései

2017/12/27. - írta: cervus

Egy EU-s végrehajtási rendelet lépett hatályba 2017. január 01-től, ami az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtások rendszerét definiálta. Ez a definíció természetesen kötelezően alkalmazandó nálunk is. A NAV honlapján megjelent egy rövid összefoglaló, ami a horgászat, horgásztatás adójogi megítélését rendezte.

szarvas.jpg

Kérdés, hogy vajon vadászat esetén a lőtt vad után fizetendő díj adóköteles vagy mentes számlázásnak minősül-e. Ha valaki elmegy egy horgásztóra, vásárol egy horgászjegyet, akkor azzal egy vagyoni értékű jogot vásárol, lehetőséget a horgászatra, ami ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtásnak minősül.  Tehát ha valaki az ingatlan bérleti jogviszonyra nincsen bejelentkezve az általános szabályok szerinti adózás hatálya alá, ő főszabály szerint adómentes jegyet fog kiállítani a horgászati lehetőségről.  Tehát a kilövési lehetőség is egyenértékű a horgászati lehetőséggel számlázás szempontjából. Akkor a kettő között nincs különbség. Így a vadásztársaságok, amennyiben trófeás vadakat értékesítenek, de lehet az vadkacsa, vagy fácán is, ha nincsenek bejelentkezve az adóköteles ingatlan bérbeadás hatálya alá az áfa tekintetében, akkor adómentesen értékesítenek, illetve adnak el kilövési lehetőségeket. Ha egyébként adókötelesen számlázott a vadásztársaság és ezt a megoldást meg is szeretné tartani, a kijavítási kérelem intézményével kell élnie. Eszerint ha valaki hibázott, és következetesen hibásan járt el, visszamenőlegesen lehetőséget biztosít az Art., illetve az új Áfa tv. arra, hogy a kijavítás jogintézményével éljen, ami azt jelenti, hogy bejelenti, hogy adókötelessé teszi az ingatlan bérbeadását, és attól kezdve minden egyes általa kibocsátott számviteli bizonylat helyesnek számít.

Címkék: ingatlan áfa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr6113526665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása