Könyvelés, adótanácsadás

Néhány áfa-kérdés vegyesen az eljárási szabályok változásával

2017/12/27. - írta: cervus

Ingatlan és EVA

 

Néhány evás vállalkozás elkezdett ingatlant bérbe adni, és felmerült a kérdés, ők hogyan számlázzanak?  Az evások nem minősülnek forgalmi adó alanynak. Bizonyos eljárások tekintetében úgy viselkednek, mintha áfa alanyok lennének, de ez nem jelenti azt, hogy őket felhatalmazza a jogszabály a választás lehetőségére. Ez azt jelenti, hogy egy evás vállalkozó, vagy egy evás vállalkozás az ingatlan bérleti jogviszonyát csak és kizárólag adómentesen tudja számlázni főszabály alapján, hiszen nincs meg a választási lehetősége. Az ingatlan bérleti díj pedig főszabály szerint adómentes.

Ingatlan és KATA

 

A katásoknak engedélyezett a tevékenységi körben nem szerepel többek között az ingatlan-bérbeadás.  Ebből következik, hogy a katás minden egyebet dolgozik egyéni vállalkozóként, katás elszámolási módban, és mellette magánszemélyként adja az ingatlant bérbe, amit semmi nem tilt. De ő nem magánszemély, hanem adóalany, csak nem kell adószámot kérnie. Így a katás vállalkozással elszámol a kata rendszerében, a megszerzett bevételeit leadózza az szja rendszerében, az áfa vonatkozásában pedig a két bevétel összeadódik. Az alanyi adómentesség értékhatárába ugyanis beleszámít az ingatlan bérleti jogviszonyból származó bevétel is.

Nem lesz többé adószám felfüggesztés

 

Az Art. módosul, jó pár dologban, egyik lényeges tétele, hogy az adószám felfüggesztés jogintézménye meg fog szűnni. Az adószám felfüggesztése december 31-én lejár, és január 1-jétől új feltételrendszer nyílik, ami a levonási jogra is hatással lesz. Emiatt az adószám törléséhez kapcsolódó esetek ki fognak bővülni az Art-ben, és aki az adószám törlésével érintett tényállási elem miatt van adószám felfüggesztés alatt, ott nem meg fog szűnni a felfüggesztés, hanem automatikusan át fog váltani az adószám törlésébe.  Például a székhelyén nem fellelhető vállalkozás, ahol nincs kint a cégtábla - 2017-ben ezért még adószám felfüggesztés járt. Ez 2018-tól azt fogja jelenteni, hogy adószám törlés lesz, ha nem pótolják a cégtáblát.

Fordított adózás és egyéb áfakulcs-változások

 

2019. január 1-jén a fordított adózás meg fog szűnni. Azaz, még nem kell emiatt pánikba esni, majd eldönti a törvényhozás és lehet, hogy meghosszabbítják ezt az intézményt, de az is lehet, hogy nem. 2018. január 1-jétől kezdve az iskolaszövetkezet mellett már a nyugdíjas szövetkezet tekintetében történő munkavégzésre is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Új közlekedési eszközök közösségi beszerzésnél a regisztrációs adó megfizetési kötelezettség tekintetében a beszerzőnek is a regisztrációs adó alanyának kell lennie. Nincsenek átmeneti rendelkezések, vagy csak részleges átmeneti rendelkezések vannak az adómérték változás tekintetében. A halak, a sertés és az étkezőhelyi vendéglátás tekintetében nincs átmeneti rendelkezés, ami azt jelenti, hogy  amennyiben az adófizetési kötelezettség 2018. január 1-jét követően keletkezik, akkor az új adómérték az irányadó. Mindegy, hogy tényállásszerű teljesítésről, vagy folyamatos jogügyletről beszélünk. Internet-hozzáférési szolgáltatás tekintetében van átmeneti rendelkezés: ott pedig az a rendezőelv, ha 2018. január 1-jét követően kezdődik a felek közötti elszámolási időszak, akkor kell alkalmazni először az új adómértéket. Tehát a januári internet-használati díj lesz az, ahol először az 5%-os adómérték az irányadó.

A számlatömb nem lesz népszerű

 

A számlaszintű adatszolgáltatás nagyon sok plusz munkát fog jelenteni, de csak azoknál, akik kézi számlázást használnak, aki számlázó programot használ, annak az életében nagy valószínűség szerint semmilyen változás nem következik be. Automatizmusok lesznek, az általa kibocsátott számviteli bizonylat minden egyéb emberi beavatkozás nélkül automatikusan megjelenik a NAV-nál. A kézi számlák tekintetében többletmunka lesz. Egy kis vállalkozásnál, ahol kisebb értékesítések vannak, az ő életükben semmilyen változást nem fog ez az online adatszolgáltatás hozni, de ott, ahol sok számlatömböt elhasználnak,  ott el kell azon gondolkodni, hogy a jövőre nézve egy számlázó program beszerzése nem teszi-e egyszerűbbé a vállalkozás mindennapjait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr5613526979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása