Könyvelés, adótanácsadás

Ingyenes ingatlan bérlet

2016/10/06. - írta: cervus

Szia!

A webáruházunk részére egy másik vállalkozásunk biztosít raktárhelyiséget. Bérleti díjat nem fizetünk, számlát sem kapunk. Ez már évek óta így megy, de most azt hallottam, hogy ez így nem jó, mert számlázni ebben az esetben is kellene. Kérdés tényleg kell számlázni és milyen összeggel?

 web2.jpg

Az áfa törvény 14. § szerint adóköteles tevékenység, ha az adóalany egy terméket vállalkozásából időlegesen kivonva, azt másnak ingyenesen a használatába adja, feltéve, hogy termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. A kérdésből nem derül ki, hogy a raktárt biztosító vállalkozásnak volt-e részben, vagy egészben adólevonási joga az ingyenesen nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az ingatlan bérbeadás adómentes, de ezirányú választás, bejelentkezés után áfát számolhat fel a vállalkozás.  Tegyük fel, hogy a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás áfaköteles.

 A 69. § ad választ az összegre: 14. §-ban említett esetekben az adó alapja az a pénzben kifejezett összeg, amely a szolgáltatás nyújtójánál a teljesítés érdekében kiadásként felmerül.

Ha az ingyenes szolgáltatás adóköteles, vagyis ha az ingyenes szolgáltatással összefüggésben az adóalanyt levonási jog illette meg, akkor az ingyenes szolgáltatásról főszabályként az áfa törvény 159. §-a alapján számlát kell kiállítani.  Ha az adóztatás alá eső ingyenes szolgáltatásról, termékátadásról az adóalany számlát bocsát ki, a számlán fel kell tüntetnie, hogy az ingyenes ügyletet terhelő áfát áthárította-e a megrendelőre. Az áfa az adóztatás alá eső ingyenes ügyletekkel kapcsolatban is áthárítható, de csak akkor, ha a juttató a juttatásban részesülővel ebben megegyezett. Ha az ingyenes ügylet során áfa áthárítása történik, akkor ez az áfa az átvevőnél levonható, ha az adólevonás feltételei fennállnak. Ha az áfát nem hárították át az ingyenes ügylet kapcsán, akkor azt levonható adóként nem lehet figyelembe venni.

Címkék: ingatlan áfa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr3011773277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása