Könyvelés, adótanácsadás

Mikor van szükség közösségi adószámra?

2016/10/09. - írta: cervus

A közösségi adószám igénylése nem feltétlenül az adóalany választásától függ. Ha az adóalany a Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot létesít, kötelező közösségi adószámot kérnie. Azonban, amikor az adóalany valamelyik különleges adózói körbe tartozik, vagyis kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású áfa adóalany, kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet folytató adóalany, alanyi adómentes adóalany, közösségi adószámmal rendelkező áfa alanynak nem minősülő, adófizetésre kötelezett jogi személy, vagy az Eva alanya, akkor rá más szabályok érvényesek a közösségi adószámmal kapcsolatban. 

map.jpg

Kereskedelmi kapcsolatnak minősül a termékbeszerzés és értékesítés, adómentes termékimportot megalapozó Közösségen belüli adómentes termékértékesítés, ezen kívül bármely szolgáltatás nyújtása vagy igénybevétele.

Az adóalany adóköteles tevékenysége megkezdésekor nyilatkozik, hogy közösségi adószámot igénylő tevékenységet fog végezni. Ha egy már működő vállalkozásról van szó, aki közösségi adószámmal még nem rendelkezik, szintén be kell jelentenie az illetékes adóhatóságánál - közösségi adószám igénylése céljából -, ha a Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni. Attól függően, milyen vállalkozásról van szó a 16T201, 16T201C, 16T201T vagy 16T101 számú nyomtatvány valamelyikén teszi meg a bejelentést, amire aztán az adóhatóság közösségi adószámot állapít meg.

Az adóhatóság az adózó kérelmére  adóév közben törli az adózó közösségi adószámát, ha bejelenti, hogy a Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatát megszüntette.

A különleges adózói körre vonatkozó szabályok eltérnek a fentiektől, és részletesebbek, ezért azt majd egy külön bejegyzésben fogom kifejteni.

Címkék: art áfa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr111783629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása