Könyvelés, adótanácsadás

Kiküldetésben 4 - Étkezés és más juttatások, napidíj

2017/01/22. - írta: cervus

A hivatali, üzleti úthoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelem egyes meghatározott juttatásnak minősül. Az adóalap a juttatás értékének 1,18-szorosa, melyet 15% szja és 22% eho terhel. A térítés megvalósulhat a munkáltató nevére kiállított számla megtérítése alapján. Az étkezésen kívül, a más szolgáltatások is egyes meghatározott juttatásnak minősülnek. Ezek lehetnek pl. szórakoztató programok.

appetit.jpg

Ha például egy konferencia díja tartalmazza a szakmai program mellett az étkezést, szállást és a szórakoztató programot is, akkor az adókötelezettség pontos megállapításához a különböző tételek értékéről igazolást kell kérni. Persze ha ez a számlán fel van tüntetve, akkor külön igazolásra nincs szükség.

Napidíj

 

2016.január 1-től él a 437/2015 (XII. 28) kormányrendelet a belföldi kiküldetésről.

A rendelet szerint a kiküldetésben lévő munkavállalónak többletköltségei fedezetére a kiküldetés tartamára költségtérítés (napidíj) jár. A napidíj számlával igazolt összegként, vagy költségátalányként számolható el. Az átalány legalább napi 500 Ft. A rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg, de ekkor figyelembe kell venni a napidij-átalányt és a havi átlagos kiküldetésben töltött napok számát.

Napidíj nem számolható el, ha a kiküldetés ideje nem éri el a hat órát, vagy ha a munkáltató az étkezést biztosítja a kiküldetés helyén.

Hat órát meghaladó kiküldetés esetén a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére adható napidíj átalány 3000 Ft, feltéve ha a munkáltató nem az 500 Ft-os átalányt biztosítja és a kiküldetés többletköltségére tekintettel más juttatást nem ad.

Az 500 Ft-os átalányt teljes összege adóköteles jövedelem, jogviszonytól függően nem önálló tevékenységből származó jövedelem adó- és járulékköteles. A 3000 Ft-os átalány igazolás nélkül elszámolható költségnek minősül a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére belföldi kiküldetés címén bevételt szerző magánszemélynél, kizárólag e tevékenysége tekintetében, feltéve, hogy a magánszemély ezen kívül kizárólag a gépjármű belföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó, és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult és ezt az elszámolási módszert alkalmazza.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr5211070238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása