Könyvelés, adótanácsadás

KATA adóalanyok lehetőségei az iparűzési adózásban

2016/09/28. - írta: cervus

A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozók, - vagyis közismert nevén a KATA adóalanyok- az önkormányzati adóhatóságnál háromféle adózási mód közül választhatnak az iparűzési adózásban:

taxes_02.jpg

1. A Helyi adó tv. 39/B.§ (3) bekezdés alapján - KATA tételes adózás, vagy egyedi módszer

Az adó adóévi alapja ebben az esetben székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint. Ha a kisadózó vállalkozás KATA alanyisága szerinti adókötelezettsége valamely településen az adóév egészében nem áll fenn, vagy a kisadózó vállalkozások tételes adójában az adófizetési kötelezettsége szünetel, akkor az adó önkormányzatonkénti alapja a 2,5 millió forintnak az adókötelezettség időtartama naptári napjai alapján arányosított része.

2. A Helyi adó tv. 39/A.§ (1) bekezdés b) pontja alapján adózók - egyszerűsített módszer

Az adóalap a nettó árbevétel 80%-a. Feltétel, hogy a kisadózó nettó árbevétele adóévben - 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan - nem haladta meg a 8 millió forintot. (Hipa adóbevallás nyomtatvány + „I” betétlap).

3. A Helyi adó tv. 39.§ (1) bekezdés alapján adózók - tételes költségelszámolás

Akkor alkalmazza, ha nem kérte  a KATA tételes adózást. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve

  • - az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke, együttes összegével (árbevétel függvényében sávosan vehető figyelembe, de KATA adóalanyoknál ennek nincs a gyakorlatban jelentősége),
  • - az alvállalkozói teljesítések értékével,
  • - az anyagköltséggel,
  • - az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

(Hipa adóbevallás nyomtatvány + „A” betétlap)

2016. évtől a KATA alanya a KATA-alanyiság kezdő napjától számított 45 napon belül, vagy az adóév február 15-éig – jogvesztő határidőkig – változás-bejelentési nyomtatvány benyújtásában dönthet arról, ha az adóévi iparűzési adót tételes adóalap szerint teljesíti. A bejelentési kötelezettség teljesítéséhez a „Bejelentkezés/Változás-bejelentés” nyomtatvány (V. pont) szolgál, mely az önkormányzati adóhatóság honlapján megtalálható, letölthető illetve elektronikus úton - ügyfélkapun keresztül – nyújtható be az önkormányzati adóhatóság felé. A KATA alanyiság kezdő időpontját – a bejelentkezéssel egyidejűleg a – NAV által igazolt dokumentummal kell alátámasztani. A vállalkozásnak ez a döntése a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig van érvényben, amíg változás-bejelentési nyomtatványon a vállalkozás bejelenti, hogy az adó alapját már nem a fix összegű, tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani.

Amennyiben az adózó nem a tételes adózás szerint kíván a következő adóévben adózni, úgy ezen szándékát szintén adóév február 15-éig változás-bejelentési nyomtatványon jelenti be az adóhatósághoz.

Amennyiben az adózó a NAV-nál a KATA adóalanyiságot választotta, de a KATA adóalanyiságát az önkormányzathoz nem jelenti be a törvényben meghatározott időben, akkor a fent felsorolt adózási módok közül már csak a 2. illetve 3. pontban részletezett módok szerint számolhatja el adóját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tributum.blog.hu/api/trackback/id/tr3611750631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása